Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewkę na kawałki m/w wielkością zbliżone do kawałków ziemniaczanych. Cebule pokroić w piórka, kiełbaski w ukośne plastry. Jajka roztrzepać ze śmietaną i połową posiekanej natki pietruszki, doprawić mocno solą i pieprzem albo papryką. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem i posypać obficie sezamem. Ziemniaki i marchew wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować 5-10 min., tak żeby były prawie miękkie – osączyć, ostudzić. W naczyniu ułożyć warzywa przekładając cebulą i kawałkami kiełbasek, całość skropić połową masy jajeczno śmietanowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C, następnie polać resztą masy i piec następne 30-40 min., na 10 min. przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startym sere