Zapiekanki resztkowe

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać. Szynkę pokroić w paseczki. Ser pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać szynkę, smażyć chwilkę. Doprawić pieprzem, ew. solą (ostrożnie bo szynka jest raczej słona), bazylią, dodać koncentrat, wymieszać. Kiedy farsz przestygnie dodać ser, ponownie wymieszać. Kromki chleba posmarować cieniutko masłem z obu stron, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na kilka minut aż chleb leciutko się zrumieni. Następnie na każdej kromce ułożyć porcję farszu i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 10 min. aż ser się rozpuści. Zamiast masła można kromki chleba posmarować leciutko oliwą przy pomocy pędzla.

Składniki

  • 10 kromek razowego chleba, może być nie pierwszej świeżości albo 5 bułeczek przekrojonych na połówkiok. 15 dkg szynki lub innej wędliny
  • ok. 20 dkg sera żółtego
  • 2-3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól, pieprz mielony, suszona bazylia

Podobne przepisy do Zapiekanki resztkowe