Zapiekany Gyros z Serem

Reklama

Opis przygotowania

► Mięso pokroić w cienkie paski, dodać trochę oleju, przyprawę do gyrosa / wymieszać / i wstawić na około 2 godziny do lodówki.

► Mięso smażyć w patelni z powłoką teflonową bez dodatku oleju, ( olej w marynacie wystarcza ) do mięsa dodać w kostkę pokrojoną cebulę w plasterki pokrojone pieczarki, przecier pomidorowy i na koniec pokrojoną paprykę. Mięso nie smażyć do całkowitej miękkości.

► Torebki Fix Gyros / Knorr / rozpuścić w 100 ml. wody i domieszać śmietanę.

► Mieso przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać rozpuszczoną zawartością torebek i posypać na wierzchu potartym serem, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut 175C / Termoobieg /.

Składniki

  • 1 Kg. Mięsa na gyros ( karkówka )2 Torebki / Fix Gyros / Knorr /
  • Przyprawa do gyrosu
  • 250 gr. Pieczarek
  • 1 Średnia cebula
  • 3 Łyżki kwaśnej śmietany ( 42% tłuszczu )
  • 200 gr. Sera gouda ( potarty )
  • 2 Czerwone papryki
  • 3 Łyżki przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Zapiekany Gyros z Serem