Zawijaniec z jagodami

Reklama

Opis przygotowania

Mleko podgrzewamy i rozcieramy w nim drożdże. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę, sól i rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujmy na stolnicy smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy jagodami wymieszanymi z kaszką i cukrem, zwijamy jak roladę i układamy w natłuszczonej formie, smarujemy resztą białka i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180st 40-45 min.

Składniki

  • ciasto:1/2 margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3.3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki kaszki mannej
  • 5 łyżek cukru

Podobne przepisy do Zawijaniec z jagodami