Żeberka na winie

Reklama

Opis przygotowania

Żeberka kroimy na porcję,
Do miseczki wsypujemy pieprz ,sól , estragon, majeranek ,paprykę, curry i mieszamy. Powstałą mieszanka nacieramy żeberka. Odstawiamy na godzinę.
Wkładamy do brytfanki i posypujemy skrojoną w kostkę cebulą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz zielem angielskim i owocem jałowca.
Zalewamy 70 ml wodą i 30ml winem.
Dusimy pod przykryciem ok. godziny i dolewamy ok. 30 ml wina. Dusimy jeszcze przez pół godziny do czasu aż mięso będzie odchodziło od kości. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.

Składniki

  • 1/5 kg żeberek2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sól
  • Estragon
  • Majeranek
  • Owoc jałowca
  • Marchewka
  • Pietruszka seler
  • Papryka mielona
  • Wino czerwone
  • Curry

Podobne przepisy do Żeberka na winie