Żeberka Wieprzowe z Ciapkapustą

Reklama

Opis przygotowania

► Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje, tak aby kostka znajdowała się w środku, następnie przyprawić, solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

► Przyprawione żeberka obsmażyć mocno z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej razem smażyć, aż cebula się zrumieni. Żeberka dusić pod przykryciem na średnim ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, aż mięso będzie miękkie i odchodziło od kości. Sos zagęścić, mieszając mąkę ze śmietaną w szklance zimnej wody, następnie wlać do sosu, cały czas mieszając. Ilość mąki zależy od tego, ile sosu chce się zagęścić oraz jak gęsty ma być. Całość doprowadzić do wrzenia.

► Podawać na ciepło z ziemniakami lub jak w moim przypadku mieszanką kapusty z ziemniakami ( ciapkapustę czy pańczkraut ), polać powstałym sosem.

Składniki

  • 1 kg. żeberek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 1 średnia cebula (pokroić w kostkę)
  • słodka papryka (mielona)
  • ostra papryka (mielona)
  • mąka pszenna
  • śmietana
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Żeberka Wieprzowe z Ciapkapustą