Żeberka z warzywami i rodzynkami

Reklama

Opis przygotowania

Żeberka porcjujemy i odgotowujemy w osolonej wodzie,na tyle długo,by można było bez problemu wypruć kostki.Warzywa i jabłko myjemy i kroimy w sporą kostkę.Rodzynki zalewamy wodą z rumem i odstawiamy ,aby napęczniały.Przygotowujemy sos/marynatę,czyli wszystkie składniki łączymy ze sobą.Pozbawione kości mięso,obsypujemy przyprawą do mięsa i wegetą.Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą,na spód układamy cukinie i część pokrojonej kapusty z papryką.Rodzynki łączymy z sosem,po prostu przelewamy je(nie odsączając) do przygotowanej wcześniej marynaty,kilka łyżek wlewamy na spód z rodzynkami.Na tej warstwie układamy żeberka,na to rozlewamy resztę naszej mikstury smaku,a następnie wykładamy resztę pokrojonych warzyw i jabłko.Całość posypujemy pokruszoną kostką Knorr,przykrywamy naczynie.Całość pieczemy ok.35 minut w 220*.Podajemy z ziemniakami i surówką,smacznego.

Składniki

  • SKŁADNIKI:1 pasek chudych żeberek ok.1 kg
  • 1 cukinia
  • 1 jabłko
  • 1 papryka czerwona
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • filiżanka rodzynek
  • Marynata:
  • 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki,ja miałam jeszcze z własnych zapasów
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka papryki chili w proszku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Dodatkowo:
  • wrzątek do rozmoczenia rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
  • kostka-smażona cebulka Knorr
  • przyprawa do mięsa
  • wegeta
  • sól
  • olej

Podobne przepisy do Żeberka z warzywami i rodzynkami