Ziemniaczana

Reklama

Opis przygotowania

W garnku rozpuścić w 1 litrze wody 2 kostki rosołowe. Obrane ziemniaki z cebulą pokroić w kostkę, suszone pomidory posiekać w plasterki i wrzucić do wywaru, gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak pokroić w paseczki i dodać do bulionu. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać łyżkę śmietany i zamieszać. Gotową zupę odstawić do ostudzenia. Następnie ugotować ziemniaka i jajko w osobnych garnuszkach. Z ugotowanego ziemniaka wykroić różne wzory przy użyciu wyciskacza do ciastek, a następnie ozdobić zupę przed jej podaniem, także zupę przystroić ugotowanym jajkiem, pokrojonym w plastry. Posypać natką pietruszki, koperkiem, miętą.

Składniki

  • 2 duże ziemniaki2 kostki rosołowe
  • 1 mała cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka śmietany 10 %
  • pieprz
  • sól

Podobne przepisy do Ziemniaczana