Ziemniaczana rolada

Reklama

Opis przygotowania

Wędlinę i cebulę pokroić w kosteczkę oraz podsmażyć na złoty kolor.
Ziemniaki skręcić przez maszynkę, dodać jajka, mąkę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ścisłe ciasto i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, podsmażoną cebulę i wędlinę rozsmarować na cieście, posypać pietruszką, zwinąć roladę.
Roladę przełożyć do wysmarowanej formy, polać stopionym masłem. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor (mi to zajęło około 35 min). Podawać gorącą z dodatkiem surówek.

Składniki

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków1-1.5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 30 dag różnych wędlin
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Podobne przepisy do Ziemniaczana rolada