Ziemniaczki faszerowane mięsem mielonym

Reklama

Opis przygotowania

Młode ziemniaczki obieramy z cienkiej skórki i kroimy na pół wzdłuż ziemniaka, wydrążamy środki tworząc łódeczki na farsz. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko i tartą bułkę,dobrze wyrabiamy masę mięsną i napełniamy nią ziemniaczki. Mięsko powinno lekko wystawać ponad wydrążenie nieco zaokrąglając ziemniak. Pieczemy w 200* do zrumienienia krawędzi ziemniaka, mięso powinno odstawać od brzegów ziemniaczanych łódek. Podajemy na gorąco. SMACZNEGO.

Składniki

  • 8 dużych młodych ziemniaków0,7 kg mięsa mielonego(ulubione)
  • 1 jajko
  • wegetta
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • cząber
  • majeranek
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs Knorra (czerwone opakowanie)
  • bułka tarta

Podobne przepisy do Ziemniaczki faszerowane mięsem mielonym