Żółta sałatka

Reklama

Opis przygotowania

Marchewkę oskrobać, ugotować na półtwardo w osolonym i posłodzonym wrzątku, zestrugać cienkie wstążki wzdłuż korzenia np. obieraczką do warzyw. Jajko ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki, posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę. Paprykę, jajko, kukurydzę wymieszać, dodać posiekaną drobno cebulkę, majonez, doprawić solą i pieprzem. Porcje sałatki wyłożyć na talerze, dookoła ułożyć pierścionki zwinięte z plasterków marchewki, ozdobić kawałkami żółtego sera i posypać szczypiorkiem. Prosto i pysznie.

Składniki

  • 1 duża żółta papryka200 g kukurydzy konserwowej
  • 1 jajko
  • 1/3 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 marchewka
  • 3 plasterki żółtego sera, dałam Radamer, nieco słodkawy
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Żółta sałatka