Zraziki w sosie myśliwskim

Reklama

Opis przygotowania

Mięso po umyciu i osuszeniu drobno posiekać lub skręcić przez maszynkę na grubych oczkach Do mięsa dodać jajka, startą na tartce cebulę, rozgnieciony jałowiec i resztę przypraw. Wymieszać wszystko razem na gładką masę, uformować niewielkie kotlety, starając się nadać im prostokątny kształt, otoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Marchewkę pokroić w zapałki,paprykę i pietruszkę w kostkę, namoczone wcześniej grzyby pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć wszystko na 1 łyżce oleju, sos rozrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zalać tym podsmażone warzywa, zagotować. Do sosu dodać usmażone zraziki i wszystko razem gotować jeszcze kilka minut. Podawać z kaszą i sałatką z buraczków.

Składniki

  • 70 dag karkówki bez kości 1 cebula
  • 2 jajka
  • pieprz czarny do smaku
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej-słodkiej
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 torebka sosu Myśliwskiego
  • 3-4 grzyby suszone
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Zraziki w sosie myśliwskim