Zrazy z kaszy jęczmiennej

Reklama

Opis przygotowania

Kaszę ugotować lub prawie rozgotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i dokładnie wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Do zimnej kaszy dodać cebulę, jajka mąkę, około 2 łyżek posiekanej zielonej pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać gorące prosto z patelni polane sosem, najlepiej z pieczarkowym lub grzybowym ja podałam z sosem z mrożonych leśnych grzybów.

Składniki

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Podobne przepisy do Zrazy z kaszy jęczmiennej