Zupa Hiszpańska

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a te w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, kiełbasę w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kiełbasę, ziemniaki, cebulę i czosnek. Doprawić przyprawami. Smażyć, aż kiełbasa i ziemniaki nabiorą chrupiącej skórki a cebula się zeszkli. W tym czasie sparzyć, obrać i posiekać w dość drobną kostkę pomidory. Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać przecier, posiekane pomidory i odcedzoną fasolę. Gotować do miękkości ziemniaków. Dosolić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Kiełbasa chorizo
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 0,5kg dojrzałych pomidorów (ewentualnie poza sezonem puszka krojonych pomidorów bez skórki)
  • 2 litry bulionu z wędzonych żeberek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki Pimenton de la vera
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej Visana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Podobne przepisy do Zupa Hiszpańska