Zupa jarzynowa

Reklama

Opis przygotowania

Udko zalać 2,5 litra wody i dodać bulionetkę. Marchewkę, cebulę,pietruszkę, seler, ziemniaki pokroić w kostkę. Pora,kapustę, paprykę pokroić w paseczki. Groszek dokładnie osączyć z zalewy. Wszystko włożyć do wywaru i gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w kawałki pomidory, pogotować 10 min. Zieleninkę drobniutko posiekać. Wsypać do zupy. Zaprawić śmietaną zaprawioną mąką.

Składniki

  • 1 udko z kurczaka lub 3 skrzydełka1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera lub 1 mały
  • 1 mały por
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 1 pomidor świeży lub 3 z zalewy
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek i natka pietruszki
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz,
  • 1 bulionetka drobiowa
  • 1 łyżka mąki

Podobne przepisy do Zupa jarzynowa