Zupa krem z ziemniaków grzybów i sosem Kikkoman

Reklama

Opis przygotowania

Roztop masło lub margarynę w rondlu a następnie podsmaż pieczarki. Gdy się podsmażą wyjmij na oddzielny półmisek. Do rondla wrzuć cebulę oraz ziemniaki, podsmaż przez 5 min, a następnie dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Tofu przed użyciem włóż do wody na 5 minut, po wyjęciu odsącz i pokrojony w kostkę dodaj do gotującego się bulionu z warzywami. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, do momentu kiedy konsystencja będzie gładka i pienista. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz sherry. Na końcu dodaj pieczarki. Danie wyśmienicie smakuje podane z bazylią.

Składniki

  • - 250 g pieczarek- 1 duża cebula
  • - 250 g ziemniaków
  • - 1 łyżka masła lub margaryny
  • - 0,5 litra bulionu
  • - 125 g tofu
  • - 2-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • - świeżo mielony pieprz
  • - 2 łyżki sherry
  • - bazylia

Podobne przepisy do Zupa krem z ziemniaków grzybów i sosem Kikkoman