Zupa pieczarkowa Eli z ziemniakami

Reklama

Opis przygotowania

Kość schabową zalać 3 litrami wody,dodać kucharka i zagotować.Jarzyny obrać,umyć,dodać do wywaru i ugotować.Pieczarki oczyścić i pokroić.Cebulę pokroić w kosteczkę.Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,pieprz i usmażyć.Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.Kość i jarzyny wyjąć z wywaru (jarzyny wykorzystać do sałatki,mięso z kości do farszu).Do wywaru dodać pieczarki,kostki grzybowe,ziemniaki i ugotować do miękkości.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy i zagotować.Śmietanę wlać do garnka,powoli dolewać gorącą zupę,mieszając (hartowanie śmietany) i wlać do zupy.Smacznego!

Składniki

  • 1 kość ze schabu 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • kucharek
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 6 ziemniaków
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Podobne przepisy do Zupa pieczarkowa Eli z ziemniakami