Zupa pieczarkowa – krem

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy dodajemy do ziemniaków zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie przecieramy je przez sito razem z pieczarkami. Lub miksujemy. Do śmietany dodajemy mąkę, podlewamy odrobiną wody i mieszamy na jednolitą masę, śmietanę dodajemy do gotującego się wywaru, wrzucamy kiełbaskę pocięta w grube plastry lub kostkę. Wszystko gotujemy 5 minut ściągamy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać zieloną nacią pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ugotowanym makaronem.

Składniki

  • 40 dek pieczarek mogą być mrożone1 cebula
  • pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana lub jogurt
  • sól
  • pieprz
  • 1 kiełbaska

Podobne przepisy do Zupa pieczarkowa – krem