Zupa Pomarańczowa

Reklama

Opis przygotowania

Włoszczyznę myjemy i kroimy. Pomarańczę parzymy wrzątkiem, kroimy wraz ze skórką, a pestki usuwamy.
Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem.
Gotujemy razem do miękkości. Całość miksujemy doprawiając gałką muszkatołowa,solą i pieprzem.

Gorącą zupę rozlewamy do miseczek. Każdą porcję dekorujemy kleksem ze śmietany i pietruszką.

Zupka świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego.

Składniki

  • pół pęczka włoszczyzny (ale bez kapusty)pomarańcza
  • 1 litr bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Podobne przepisy do Zupa Pomarańczowa