Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników ugotować rosół (około 4 litry)i przecedzić.Jarzyny wykorzystać do sałatki.Do gotującego rosołu dodać koncentrat pomidorowy i przegotować.Jajka dokładnie roztrzepać,dolać odrobinę wody ,wsypywać stopniowo mąkę,cały czas mieszając (najlepiej mikserem),aż masa będzie gęsta,ale jeszcze lekko lejąca.Ciasto wlewać wąskim strumieniem do zupy,cały czas mieszając i chwilę pogotować.Śmietanę wlać do osobnego garnka i powoli dolewać 1/2 litra zupy,żeby śmietanę zahartować i całość wlać do zupy.Doprawić do smaku maggi i posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!

Składniki

  • Rosół: 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula(przypieczona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kucharek
  • 3 jajka
  • mąka pszenna-tyle żeby ciasto było dość gęste,ale lejące
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego(ja daję z Pudliszek)
  • 250 ml śmietany 30%
  • maggi
  • natka pietruszki

Podobne przepisy do Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli