Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem

Reklama

Opis przygotowania

► Udko umyć, warzywa umyć, obrać lub oskrobać, marchewkę, korzeń pieruszki i seler przeciąć wzdłuż na pół, wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka i zagotować.

► Po zagotowaniu – wywar posolić, popieprzyć, wrzucić kostkę rosołową i odkryty, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Mięso i warzywa wyjąć, marchewkę drobno posiekać lub rozgnieś widelcem i z powrotem wrzucić do wywaru. W międzyczasie w szklance roztrzepać jajko z mąką.

► Teraz do wywaru dodać, przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i mieszająć, wolno wlewać rozkłócone jajko, gotować aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje, posypać posiekaną natkę pietruszki.

► Zupę przyprawić do smaku, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić by wszystkie smaki się połączyły.

Składniki

  • 1 Udko z kurczaka1 Korzeń pietruszki
  • 1 Kawałek selera
  • 1 Por
  • 1 Marchewka
  • 1 Kostka ( rosółu z kury )
  • Przecier pomidorowy
  • 2 Jajka
  • 2 Łyżki mąki
  • 2 Łyżki śmietany
  • 1 Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Maggi

Podobne przepisy do Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem