Zupa pomidorowo – paprykowa

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlewamy wodę (ja wlałam ok 2 szklanek (o.33l – szklanka), mięso myjemy i wkładamy do wody, gotujemy jak się pojawi na wodzie "piana" z mięsa, zdejmujemy łyżką. Wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, vegetę. Gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Dodajemy warzywa obrane i pokrojone, gotujemy ok. 20 min. Wcześniej pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do jakiegoś wysokiego naczynia mielimy blenderem, paprykę myjemy i w kawałkach dodajemy do pomidorów ponownie mielimy. Przecieramy przez sitko. Do garnka wlewamy odrobinę oleju ok 1 łyżeczki i dodajemy kminek ok 10 ziarenek, smażymy ok. kilka sekund i szybko dodajemy przetarty sos. Dodajemy łyżeczkę cukru i smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Zaprawiamy śmietaną i mąką (wedle uznania). Wywar czyścimy wyjmujemy mięsa i warzywa. Do czystego wywaru dodajemy podsmażony i zaprawiony sos pomidorowy, pokrojoną marchewkę, ew. mięso drobno pokrojone i inne warzywa. Podajemy z ryżem.

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów( średnich)1/2 papryka czerwoną (duża)
  • 2 marchewki-średnie
  • 1/2 por
  • 1/2 seler
  • 200g kurczak
  • 200g wołowe na zupę
  • kminek w ziarenkach (ok 10 ziarenek)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • vegeta - 1/2 łyżeczki (lub wedle uznania)
  • śmietana
  • cukier
  • mąka
  • olej

Podobne przepisy do Zupa pomidorowo – paprykowa