Do garnka wlewamy wodę (ja wlałam ok 2 szklanek (o.33l – szklanka), mięso myjemy i wkładamy do wody, gotujemy jak się pojawi na wodzie "piana" z mięsa, zdejmujemy łyżką. Wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, vegetę. Gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Dodajemy warzywa obrane i pokrojone, gotujemy ok. 20 min. Wcześniej pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do jakiegoś wysokiego naczynia mielimy blenderem, paprykę myjemy i w kawałkach dodajemy do pomidorów ponownie mielimy. Przecieramy przez sitko. Do garnka wlewamy odrobinę oleju ok 1 łyżeczki i dodajemy kminek ok 10 ziarenek, smażymy ok. kilka sekund i szybko dodajemy przetarty sos. Dodajemy łyżeczkę cukru i smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Zaprawiamy śmietaną i mąką (wedle uznania). Wywar czyścimy wyjmujemy mięsa i warzywa. Do czystego wywaru dodajemy podsmażony i zaprawiony sos pomidorowy, pokrojoną marchewkę, ew. mięso drobno pokrojone i inne warzywa. Podajemy z ryżem.