Zupa z soczewicy z boczkiem i cebulą

Reklama

Opis przygotowania

Dzieñ wcześniej wstawiamy soczewice do zimnej wody aby spęczniała.
Na drugi dzieñ wlewamy do garnka wody około 1,5 litra dodajemy umyte mięsa i gotujemy około 30 min. Następnie dodajemy odcedzona soczewice i obrane i umyte warzywa na zupę.
Gotujemy około 15 min.Boczek z cebula podsmażyć na margarynie i dodać do zupy, gotować około 15 min. Następnie dodajemy chorizo i ziemniaki obrane i pokrojone, gotować jeszcze około 15 min.

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy-250ml100g boczek wędzony
  • 1/2 cebuli-średnia
  • 2 marchewki-średnie
  • 1/2 pietruszki-średnie
  • 1 łodyga seler
  • 3 ziemniaki-średnie
  • 1 udko kurczak
  • 250g mięso wołowe na zupę
  • 1 chorizo-kiełbaska hiszpañska
  • 1 łyżka margaryna
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżeczka-ziarenka smaku

Podobne przepisy do Zupa z soczewicy z boczkiem i cebulą