Zupa ziemniaczano – selerowa

Reklama

Opis przygotowania

Buraczki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 30-40 min, 180st.C) albo ugotować w całości, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w tzw. zapałkę, można też zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, odrobinę posolić, dodać cukier, ocet balsamiczny, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i posiekaną nać selera, wymieszać, odstawić do lodówki na czas gotowania zupy. Ziemniaki, seler, pietruszkę i kawałek pora zalać wrzątkiem, tylko tyle aby warzywa były przykryte. Dodać masło, ziele angielskie i liście laurowe, gotować na małym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć przyprawy, dodać samą lub rozrobioną z mąką śmietanę, chrzan, zagotować, zmiksować, doprawić solą i pieprzem i dolać ew. trochę wody jeśli będzie zbyt gęsta, ale ma być zawiesista i kremowa. Na środku talerza ułożyć stosik buraczków, dookoła nalać gorącą zupę. Kontrast kolorów, smaków i faktury składników ładnie wygląda i świetnie smakuje.

Składniki

  • ok. 2 szklanki obranych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniakówok. 1/2 szklanki obranego i pokrojonego też w kostkę selera korzeniowego
  • 1 mały korzeń pietruszki, też obrany i pokrojony w kosteczkę
  • kawałek pora ok. 5 cm, tylko biała cześć
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki mąki (niekoniecznie)
  • 1 czubata łyżka drobniutko startego świeżego chrzanu skropionego 1 łyżeczką soku z cytryny (można wykorzystać gotowy chrzan ze słoiczka, wtedy nie dodajemy cytryny)
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 nieduże buraczki
  • 1 nieduża cebulka
  • 1 łyżka posiekanych drobno listków naci selera
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, 1/4 łyżeczki cukru

Podobne przepisy do Zupa ziemniaczano – selerowa