Żur po Śląsku z Wkładką

Reklama

Opis przygotowania

► Do garnka włożyć żeberka i kotlet wędzony, posolić, zalać wodą i gotować. Miękkie mięso i obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę, pieczarki w plastry i wszystko wrzucić z powrotem do wywaru i gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.

► Następnie do gotującego się wywaru wlać zakwas w takiej ilości, aby uzyskać umiarkowaną kwaśność gotowanego żuru i / przyprawić /.

► Całość gotować jeszcze około 20 minut pod koniec gotowania żuru włożyć kiełbaski żeby były gorące. Do żuru na talerzu można domieszać śmietanę.

Składniki

  • 500 ml. Zakwasu żuru żytniego6 Średnich ziemniaków
  • 250 gr. Wędzonego kotletu
  • 100 gr. Żeberek wędzonych
  • 3 Kiełbasy (np. krakowskie )
  • 250 gr. Pieczarek
  • 3 Duże ząbki czosnku ( pokrojone w plastry )
  • 4 Łyżki śmietany
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Maggi

Podobne przepisy do Żur po Śląsku z Wkładką