Żurek wiejski – czarodziejski Pyzy

Reklama

Opis przygotowania

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. 4 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew. szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 min.. Następnie przecedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki, majeranek i gotujemy ok. 10-15 min. aż będą zupełnie miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (oprócz pora – tego wyrzucamy) kroimy w kostkę lub plasterki, grzybki w cienkie paseczki, kiełbasę białą w grube, skośne plastry. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy wędzoną kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłocą. Gdy ziemniaki są już ugotowane dolewamy do garnka zakwas, dodajemy ugotowane warzywa, grzyby, białą kiełbasę i przesmażoną cebulkę z kiełbasą, gotujemy jeszcze 5-10 min.. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody. Doprawiamy pieprzem mielonym i solą.

Składniki

  • 4 duże kawałki białej kiełbasy, surowej2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałeczek korzenia selera (wielkości małego jaja kurzego)
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 2-3 szkl. pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • ok. 0,5 l zakwasu na żurek (najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 szkl. pokrojonej w drobną kostkę mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
  • 4 duże suszone kapelusze podgrzybków
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól do smaku

Podobne przepisy do Żurek wiejski – czarodziejski Pyzy