Zwariowany żurek

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo. Udko, warzywa i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować w 1,5l wody z podanymi przyprawami. Udko wyjąć, oddzielić kości, a mięso zemleć z cebulą. Dodać jajko i kaszę manną. Przyprawić wg uznania i uformować kuleczki. Wrzucić je na gotujący wywar, gotować kilka minut i wyjąć na talerzyk. Do zupy wlać zakwas żuru, dodać 1 łyżkę starkowanego świeżego chrzanu i usmażone na niewielkiej ilości oleju pieczarki, pokrojone w paseczki. Doprawić wg uznania.

Śmietanę Piątnica 18% rozmieszać z łyżeczką mąki i zabielić zupę. Do talerzy włożyć kuleczki, po 1/2 jajka i wlać zupę. Można posypać natką pietruszki. SMACZNEGO

Składniki

  • Na ok. 1,5 l zupy:1 udko z kurczaka
  • 2 duże pałki z kurczaka
  • 1 większa marchewka
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • kawałeczek chrzanu
  • małe opakowanie śmietany PIĄTNICA
  • 1 szkl.zakwasu żuru
  • 1 średni ziemniak
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 jajka
  • Przyprawy:
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • Kuleczki:
  • ugotowane udko
  • mała cebulka
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 jajko
  • przyprawa Kucharek warzywna,1/2 kostki czosnkowej, gałka muszkatołowa,sos sojowy

Podobne przepisy do Zwariowany żurek