Aksamitny sernik

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao.
Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser i ucierać na niskich obrotach robota w trakcie dodawać po jednym jajku i proszek budyniowy.

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem z kakao, wyłożyć na nim cały ser i przykryć rozwałkowanym jasnym ciastem. Wierzch posmarować mlekiem. Piec w temp. do 200st około 60 min. Po przestudzeniu posypać sporą ilością cukru pudru

Składniki

  • Ciasto: 2.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • ser:
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 kg sera ja miałam w wiaderku
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo:
  • mleko
  • cukier puder

Podobne przepisy do Aksamitny sernik