Babeczki – serniczki

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, wycinać foremkami do babeczek i lekko ugnieść. Nakłuć widelcem. Piec babeczki około 10 minut.

Następnie utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać ser a na samym końcu ubitą pianę z białek. Nakładać ser na babeczki i piec około 15 minut w 180 º C. Można polać polewą czekoladową i do sera dodać rodzynki lub żurawinę.

Składniki

  • Ciasto kruche:2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany Piątnica
  • Ser:
  • ½ kg twarogu sernikowego Piątnica
  • 4 jajka
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki lub suszona żurawina

Podobne przepisy do Babeczki – serniczki