Babka czekoladowa

Reklama

Opis przygotowania

W małej misce jajka ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki, a następnie starannie wymieszaj. Przygotowaną masę podziel na dwie częsci, do jednej dodaj kakao, a jasną wylej na dno foremki, a potem masę z dodatkiem kakao. Foremkę włóż do gorącego piekarnika na około 35 minut w temperaturze 180 C. Składniki na polewę wymieszaj w małym garnuszku (około 10 minut), aż powstanie jednolita masa kakaowa. Ostudzoną babkę udekoruj na wierzchu migdałąmi i polej wcześniej przygotowaną polewą.

Składniki

  • 4 jajka1/2 szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • bułka tarta do formy
  • tłuszcz do formy
  • polewa:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • do dekoracji
  • 17 - 20 blanszowanych migdałów

Podobne przepisy do Babka czekoladowa