Babka kokosowo-miętowa

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie przemiennie dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka i mleko. Gładkie ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać wiórki kokosowe i likier, wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki do pieczenia babki.Do drugiej części ciasta dodać kakao i pokrojone na mniejsze kawałki pastylki miętowe(przed krojeniem schłodzić je w lodówce), wymieszać i wylać na ciasto kokosowe, delikatnie przemieszać oba ciasta.
Piec około 60min w temp. 180st.
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać kuleczkami.

Składniki

  • 25 dag margaryny10 dag pastylek miętowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • 1/2 szklanki czekoladowych kuleczek

Podobne przepisy do Babka kokosowo-miętowa