Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w średniej grubości plastry. Cebule i papryki kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na łyżce oleju (można dodać w czasie duszenia odrobinę wody). Wędlinę (ja mieszam kilka rodzai np. cienka kiełbasa, szynka i parówki) kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Podduszoną cebule i paprykę mieszamy z podsmażoną wędliną. W naczyniu żaroodpornym lub blaszce układamy składniki warstwowo.
1. ziemniaki (posypujemy je przyprawa)
2. połowa wymieszanych razem: wędliny, cebuli i papryk
3. plasterki sera (kroimy dość cienkie)
4. pół puszki fasolki z sosem
5. ziemniaki (posypujemy przyprawą)
6. reszta wędliny, cebuli i papryki
7. reszta fasolki
8. ziemniaki (posypujemy przyprawą).
Zapiekamy w tem. 180 stopni pod przykryciem ok 1 godzinę, zdejmujemy przykrycie, podkręcamy temp. na 200 stopni, zapiekamy następną godzinę, 15 minut przed końcem posypujemy pozostałym startym na tarce serem.