Makowiec z masą budyniową

Reklama

Opis przygotowania

Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25×28 cm.

Masa makowa:
Mleko i jajka dodać do masy i dokładnie wymieszać. Gotowy mak wyłożyć na przygotowane ciasto i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny.
Dla pewności najlepiej na "maku" położyć kropke z ciasta, w tedy widać kiedy ciasto jest już upieczone.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać 200 ml i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i na gotujące się wlać mieszankę mączną. Ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem na puszystą masę.

Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno dodając kolejno cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, mak i olej. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o takich samych wymiarach jak kruche ciasto z makiem i piec około 20 minut w gorącym piekarniku.

Przełożenie:
Kruche ciasto z makiem>>masa budyniowa>>biszkopt makowy>>polewa czekoladowa.

Składniki

  • Kruche ciasto:20 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 dkg miękkiej margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa makowa:
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • Biszkopt makowy:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1 łyżka oleju

Podobne przepisy do Makowiec z masą budyniową