Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25×28 cm.
Masa makowa:
Mleko i jajka dodać do masy i dokładnie wymieszać. Gotowy mak wyłożyć na przygotowane ciasto i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny.
Dla pewności najlepiej na "maku" położyć kropke z ciasta, w tedy widać kiedy ciasto jest już upieczone.
Masa budyniowa:
Z mleka odlać 200 ml i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i na gotujące się wlać mieszankę mączną. Ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem na puszystą masę.
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno dodając kolejno cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, mak i olej. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o takich samych wymiarach jak kruche ciasto z makiem i piec około 20 minut w gorącym piekarniku.
Przełożenie:
Kruche ciasto z makiem>>masa budyniowa>>biszkopt makowy>>polewa czekoladowa.