Babka marmurkowa

Reklama

Opis przygotowania

Masło utrzeć mikserem na jednolitą kremową masę.Dodać cukier ,aromat waniliowy i ubijać nadal/ok.3 min/Następnie dodawać po jednym jajku wciąż ubijając. Wymieszać mąkę z proszkiem, dodać sól. Przesianą mieszankę dosypywać stopniowo, na przemian z mlekiem do masy maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszać do chwili połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na pół. .Do jednej części dodać kakao i wymieszać .Nasmarować formę masłem ,wysypać bułką tartą .Nakładać na zmianę ciasto jasne i ciemne ,a na koniec zrobić widelcem zygzaki .Piec ok. 45 min .w temp.170-180 st. Sprawdzić gotowe ciasto patyczkiem .Wystudzić chwilę w formie, a później na siatce .Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy/może być cukier/
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g startej czekolady

Podobne przepisy do Babka marmurkowa