Babka pomarańczowa

Reklama

Opis przygotowania

Całe jajka ubić z cukrem aż urosną i zbieleją, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, dodać wrzącą margarynę ,skórkę i zapach pomarańczowy. Wszystko wymieszać, blaszkę na babke wysmarować lekko olejem, wlać ciasto . Piec w 180 st C około 50 min do suchego patyczka. Gotową wystudzoną babkę, polać polewą czekoladową i posypać startą białą czekoladą. Smacznego.

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej (szklanka=250 ml) 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru (szklanka =200 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka suszonej mielonej skórki pomarańczowej
  • 15 kropel zapachu pomarańczowego
  • polewa czekoladowa
  • 6 kostek białej czekolady

Podobne przepisy do Babka pomarańczowa