Klopsy Jamiego Oliviera

Reklama

Opis przygotowania

Najlepiej jak dysponujesz całym kawałkiem mięsa, zmiel go malakserze i przełóż do miski. Ja tym razem użyje chudej wołowiny. Następnie rozdrobnij chleb w malakserze i przełóż do mięsa. Dodaj suszone oregano, kmin, chili, rozmaryn, żółtko, po czym dopraw mieszankę 2 płaskimi łyżeczkami soli i pieprzem. W tym miejscu można włączyć zestaw dowolnych składników (podgrzanych wcześniej do miękkości i ostudzonych). Mieszankę mięsna należy połączyć zwilżonymi rękami i uformować z niej kule. Ich rozmiar i kształt jest całkowicie dowolny. (Po uformowaniu mięso możemy przyrządzić natychmiast lub położyć na pergaminie i przykryć folia aluminiową. W tej postaci przechowujemy je nie dłużej niż 1 dzień w lodówce). Mocno rozgrzej garnek z grubym dnem, wlej 3-4 łyżki oliwy i potrząsając garnkiem rozprowadź ją po dnie. Włóż klopsy i obsmażaj je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Potem wyłącz kuchenkę pokryj mięso sosem pomidorowym, bazylią, mozarella i tartym parmezanem. Następnie przełóż klopsy do piekarnika i piecz klopsy w temperaturze 200 stopi przez 15-20 minut. Kiedy ser nabierze złocistego koloru, potrawę wyjmujemy z piekarnika i jest już gotowa.

Składniki

  • 900g świeżo mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub pierś z indyka)400g spaghetti
  • 2 kromki chleba lub bułka tarta
  • 3 płaskie łyżeczki oregano
  • łyżeczka rozdrobnionego kminu
  • rozdrobnione suszone chili
  • łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
  • żółtko jajka
  • sól świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sos pomidorowy 1 litr
  • 2 garści świeżej bazylii, rozdartej na kawałki
  • 60g sera mozzarella
  • 60g tartego parmezanu
  • Składniki dowolne:
  • drobno posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka musztardy Dijon

Podobne przepisy do Klopsy Jamiego Oliviera