Babka wielkanocna

Reklama

Opis przygotowania

W małej misce białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
W osobnej misce dodaj po jednym żółtku, łyżce mąk, po dwie łyżki serka wiejskiego Piątnica i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszaj, dodaj rum, wodę, na koniec wymieszaj masę z pianą ubitą z białek. Formę posmaruj młasłem i wysyp bułką tartą, przełóż część ciasta do foremki, następnie posmaruj dżemem i wyłóż resztę ciasta. Wstaw do gorącego piekarnika na godzinę w temperaturze 180 C.

Składniki

  • 4 jajkakostka masła
  • 20 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 25 dag mąki luksusowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • masło i bułka tarta do foremki
  • 2 łyżki serka wiejskiego Piątnica
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Podobne przepisy do Babka wielkanocna