Babka ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc). Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki. Zmiksować.
Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok. 180 stopni w termoobiegu.
Polać polewą czekoladową. (rozpuścić czekoladę w mleku)
Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, wystudzić.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 10 dużych śliwek suszonych
  • 200 ml rumu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 2 garści płatków migdałowych uprażonych na suchej teflonowej patelni

Podobne przepisy do Babka ze śliwkami