Cukinia faszerowana

Reklama

Opis przygotowania

Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. cebulę pokrój w kostkę, a czosnek (2 ząbki) w drobniutką kosteczkę. warzywa podsmaż na oleju, dodaj mięso i chwilę smaż razem. Dopraw solą, pieprzem, koperkiem i wymieszaj z ryżem. Cukinię obierz, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona. Pomidory pokrój w kostkę a ząbek czosnku na drobniutko. Czosnek podsmaż na oleju, dodaj pomidory, kostkę mięsną, zioła, sól, pieprz, cukier i wodę. Duś razem ok 10 minut. Sos dopraw śmietaną. Wydrążoną cukinię posól, popieprz i napełnij farszem, umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem pomidorowym. piecz ok 50 minut.

Składniki

  • 12 kg pomidorów25 dag mięsa mielonego
  • olej
  • torebka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 kostka mięsna
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru

Podobne przepisy do Cukinia faszerowana