Barszcz czerwony z uszkami

Reklama

Opis przygotowania

Buraczki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do kamiennego garnka lub słoja, dodać ziele angielskie, liście laurowe i czosnek.
Gotowaną, przestudzoną wodę przyprawić solą i cukrem, zalać buraki i odstawić w ciepłym miejscu na ok. tygodnia.

Zagotować odpowiednią ilość wody, zalać ukiszonym barszczem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Grzyby namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia posolić i ugotować (wywar zachować). Odcisnąć. zmielić w maszynce dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Składniki na ciasto połączyć i zarobić ciasto, jak na pierogi, wycinać kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać uszka. Gotowe wrzucić na gotującą się wodę, gdy wypłyną gotować jeszcze około 10-15 minut.

Składniki

  • Kiszony barszcz:kilka buraczków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • odrobina soli i cukru
  • Uszka
  • Ciasto:
  • Szklanka mąki
  • 1 jajko
  • woda-ile przyjmie
  • Farsz:
  • garść grzybów suszonych
  • łyżka bułki tartej
  • 1 małe jajko

Podobne przepisy do Barszcz czerwony z uszkami