2 galaretki na spód rozpuszczamy i zostawiamy do stężenia, przelewamy do tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody a następnie zagotowujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Zostawiamy do przestudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę (uważamy aby nie zrobiło nam się masło). Serki łączymy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich ubitą kremówkę a następnie schłodzoną żelatynę. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i wlewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy do lodówki a w między czasie przygotowujemy pozostałe galaretki, które po przestygnięciu wylewamy na zastygnięty wierzch masy serowej.
Do masy serowej można użyć także ananasów i w tej wersji czasami pojawia się na naszym stole oraz innych owoców i rodzynek. Deser bazuje na przepisie z książki „Przepisy czytelników – Potrawy na Wielkanoc”.