Ciasto Zapiego

Reklama

Opis przygotowania

Ubijamy jaja z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i pulchna, powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Jabłka kroimy w plasterki i dusimy w garnku. Gdy są już wystarczająco miękkie (w zależności od upodobania) zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki cytrynowe, wstawiamy na gaz i jeszcze przez chwilę mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na wystudzony biszkopt. Całość wkładamy na około 1/2h do lodówki.
Ubijamy śnieżki wg przepisu. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą dodajemy do śnieżek nadal ubijając. Wykładamy na masę jabłkową i wstawiamy z powrotem do lodówki. Gdy masa piankowa stężeje ciasto jest gotowe do wszamania:)

Składniki

  • Na biszkopt:5 jaj
  • 1 i ¼ szkl. cukru
  • 1 i ¾ szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę jabłkową:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • około 2 kg jabłek
  • Na masę piankową:
  • 2 śnieżki
  • galaretka wiśniowa
  • 400 ml mleka

Podobne przepisy do Ciasto Zapiego