Biały barszcz wielkanocny

Reklama

Opis przygotowania

Do ok. 2,5l wody włożyć białą kiełbasę, pozostałe wędliny, warzywa w całości i przyprawy. Gotować 15 min. i włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować do miękkości. Wyjąć wędliny. Wlać zakwas. Wetrzeć chrzan (cienka.ok. 5cm laska lub kawałek). Wsypać ok.1 średniej łyżki majeranku, wcisnąć 1 ząbek czosnku. Zaciągnąć śmietaną. Ugotowane wędliny pokroić i włożyć do zupy. Posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO!

Składniki

  • 1 butelka gotowego zakwasu2 białe surowe kiełbasy
  • 20 dag nieparzonego wędzonego boczku
  • 10 dag dobrej cienkiej kiełbasy
  • 5 jajek na twardo
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 średnie ziemniaki
  • kawałek chrzanu w lasce
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana
  • majeranek
  • przyprawy:pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie
  • sól, cukier

Podobne przepisy do Biały barszcz wielkanocny