Bigos

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę ugotować na miękko. Jeżeli za kwaśna wypłukać, odcisnąć i włożyć do garnka. Żeberka obsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę a na koniec podlać wodą i gotować do miękkości. Osolić do smaku. Po ostudzeniu wyjąć żeberka i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i także pokroić w kostkę.
Do przygotowanej kapusty wkładamy żeberka z sosem, kiełbasę oraz wlewamy wywar z mięsa lub wędzonkę. Na koniec dodajemy grzyby lub pieczarki usmażone z cebulą. Gotujemy na wolniutkim ogniu, podkładając płytkę pod garnek aby się nie przypaliło. Mieszamy od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody przegotowanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takie powolne gotowanie może trwać około 3 godz. Smacznego!

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej60 dag żeberek
  • 0,5 kiełbasy
  • 2 cebule
  • 0,5 litra wywaru z mięsa lub wędzonki
  • kilka grzybów suszonych lub pieczarek uduszonych z cebulą
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Podobne przepisy do Bigos