Kapustę ugotować na miękko. Jeżeli za kwaśna wypłukać, odcisnąć i włożyć do garnka. Żeberka obsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę a na koniec podlać wodą i gotować do miękkości. Osolić do smaku. Po ostudzeniu wyjąć żeberka i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i także pokroić w kostkę.
Do przygotowanej kapusty wkładamy żeberka z sosem, kiełbasę oraz wlewamy wywar z mięsa lub wędzonkę. Na koniec dodajemy grzyby lub pieczarki usmażone z cebulą. Gotujemy na wolniutkim ogniu, podkładając płytkę pod garnek aby się nie przypaliło. Mieszamy od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody przegotowanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takie powolne gotowanie może trwać około 3 godz. Smacznego!