Bigos

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć w cieplej wodzie. Śliwki zalać niewielka ilością ciepłej wody (robimy to dzień wcześniej-grzyby i śliwki). Następnego dnia grzyby należy zagotować w tej samej wodzie, odcedzić-wywaru nie wylewamy.Śliwki odcedzić i pozostawić wodę. Kapustę kiszona pokroić i włożyć do dużego garnka, zalać szklanka cieplej wody, dodać pokrojone żeberka. Szynkę i kiełbasę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do kapusty. Na maśle podsmażyć boczek pokrojony w kawałki, zeszklić cebulę pokrojona w krążki, dodać do całości. Dodać grzyby i śliwki oraz pozostałe wywary. Doprawić do smaku sola, pieprzem w ziarenkach, dodać ziele angielskie, liść laurowy i wino wytrawne, dokładnie wymieszać i gotować ok.30 min. Wyłączyć i dać "odpocząć"później znowu włączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Ja bigos robię 3-y dni wcześniej przed spożyciem bo muszą się smaki "przegryść"

Składniki

  • 1kg kapusty kiszonej500g żeberek wieprzowych
  • 150g boczku wędzonego
  • 200g kiełbasy
  • 150g szynki
  • 5dg suszonych grzybów
  • 15szt.suszonych śliwek bez pestek
  • 2 cebule średnie
  • 1/2 czerwonego wytrawnego wina
  • sol,pieprz w ziarenkach,ziele angielskie,liść laurowy
  • olej,masło

Podobne przepisy do Bigos