Biszkopt cappuccino

Reklama

Opis przygotowania

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać małymi partiami cukier puder. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Wszystkie składniki (to ważne) dodajemy stopniowo w małych ilościach nie przerywając ubijania i mieszamy zawsze w jedną stronę. Wylać ciasto na dużą blachę, natłuszczoną i posypaną bułką tartą i piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Na koniec wrzucić bakalie i wymieszać. Przełożyć masą biszkopt. Zagotować szklankę mleka i rozpuścić w niej cappuccino, wystudzić. Zmiksować z bitą śmietaną w proszku. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody i ostudzoną. Włożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Ja udekorowałam wiórkami kokosowymi i słodkim kakao.
Smacznego.

Składniki

  • na ciasto: 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • na masę:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1 margaryna lub masło
  • rodzynki i wiórki kokosowe
  • na wierzch ciasta:
  • 4 torebki cappuccino Mokate (takie na jedną porcję cappuccina)
  • 2 bite śmietany w proszku (takie do ubijania z mlekiem)
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny

Podobne przepisy do Biszkopt cappuccino