Biszkopt jabłkowo-bananowy

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając po jednym żółtku. następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do małej blaszki i upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Po ostudzeniu, przekroić na dwa placki.

Jabłka obrać ,zetrzeć na grubym tarle i podprażyć na małym ogniu z cukrem. Pod koniec wsypać jedną galaretkę.
Blaszkę w której był pieczony biszkopt wyłożyć folią aluminiową i na dno włożyć spodnią część biszkoptu. Na niego wyłożyć lekko przestudzone jabłka.
Drugą galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do przestygnięcia. Banany obrać pokroić w plasterki i ułożyć na jabłkach. Całość zalać lekko tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch polać polewą.

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki zielone
  • 2 banany

Podobne przepisy do Biszkopt jabłkowo-bananowy