Ze składników na ciasto przyrządzamy i pieczemy biszkopt w tortownicy, w temperaturze 200* przez 40 minut. Jabłka z goździkami i cynamonem, z cukrem dusimy na niewielkim ogniu ok. 25 minut, po tym czasie wyjmujemy wszystkie goździki i dodajemy bakalie, jeszcze chwilę dusimy, dodajemy mieszając żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa płaty i nasączamy. Masę jabłkową wykładamy na spód ciasta i nakrywamy drugim, wstawiamy do lodówki. Na małej patelni karmelizujemy cukier na ładny bursztynowy kolor, moczymy w nim nasze krążki jabłka, a resztę fantazyjnie rozprowadzamy na papierze do pieczenia tworząc np. asymetryczną kratkę. Rozpuszczamy polewę i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, na środku układamy krążki jabłek i dekorujemy kawałkami karmelu. Podajemy z bitą śmietaną. Smacznego