Biszkopt księżnej Anny

Reklama

Opis przygotowania

Ze składników na ciasto przyrządzamy i pieczemy biszkopt w tortownicy, w temperaturze 200* przez 40 minut. Jabłka z goździkami i cynamonem, z cukrem dusimy na niewielkim ogniu ok. 25 minut, po tym czasie wyjmujemy wszystkie goździki i dodajemy bakalie, jeszcze chwilę dusimy, dodajemy mieszając żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa płaty i nasączamy. Masę jabłkową wykładamy na spód ciasta i nakrywamy drugim, wstawiamy do lodówki. Na małej patelni karmelizujemy cukier na ładny bursztynowy kolor, moczymy w nim nasze krążki jabłka, a resztę fantazyjnie rozprowadzamy na papierze do pieczenia tworząc np. asymetryczną kratkę. Rozpuszczamy polewę i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, na środku układamy krążki jabłek i dekorujemy kawałkami karmelu. Podajemy z bitą śmietaną. Smacznego

Składniki

  • CIASTO:6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • MASA JABŁKOWA:
  • 4 tarte duże jabłka
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • 1 polewa pełnomleczna
  • 4 krążki jabłka
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1 Śnieżka
  • mleko do przyrządzenia Śnieżki
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego rozcieńczonego wodą

Podobne przepisy do Biszkopt księżnej Anny