Biszkopt z kawowa pianką

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z 7 łyżkami zimnej wody oraz 1 szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i jeszcze raz ubić na sztywną bezę. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej.
Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180st.
Kawowa pianka:
Śmietanę ubić z rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną pod koniec ubijania dodać sypką kawę i dosłodzić cukrem do swojego smaku.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki, dół ponownie umieścić w formie, skropić syropem z ananasów i wyłożyć na nim 3/4 całej śmietany, posypać pokrojonymi ananasami i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą śmietany, schłodzić. Przed podaniem można posypać kawą lub czekoladą.

Składniki

  • Ciasto: 7 jajek
  • 1.5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Kawowa pianka:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • ananas w syropie

Podobne przepisy do Biszkopt z kawowa pianką